Keski-Euroopassa asuntoja kaupataan ja vuokrataan ihan yleisesti ilman sisäänistutettuja vaatekaappeja, tai jopa ilman kokonaista keittiötä! Muistan Ranskan ajoilta, että jotkut kaverit todellakin rakensivat vuokrakämppäänsä oman Ikea-keittiön, ja ottivat sen mukaan kun taas vaihtoivat paikkaa työsopimuksen loputtua. Järjetöntä, ajattelisi suomalainen, varsinkin kun kyse on vuokralla asumisesta - eikö ? 

Meilläkin keittiö muuttui radikaalista Vantaan kotiimme verrattuna. Ensinnäkin neliöitä on nyt puolet vähemmän. Toisaalta keittiön vieressä on pieni komerohuone, jossa on pesukoneliitin ja lämmityskoneet, ja joka on jo muutaman viikon asumisen jälkeen osoittautunut käytännölliseksi jutuksi toimivuuden kannalta. Sinne mahtuu siis pesukone, pyykkikorit, siivousvälineet, kerättävät muovi- ja lasipullot, paperit ja roskakorit. Erityisesti tuon pesukoneen sijoittaminen suljettavan oven taakse on järkevä yksityiskohta, ja tuleehan pesuhuoneestakin tilavampi kun ei pyykkihuoltoa tarvitse hoitaa siellä.

Mutta piti meidän kodinkonekaupoille lähteä.. Keittiössä oli oikeastaan peruskoneista vain ja ainostaan kaasuliesi, ei muuta. Vuokranantaja maksoi jääkaappipakastimen, nyt vielä kaipailen astianpesukonetta (mutta sellainen ei kyllä mitenkään mahtuisi. nyyh) ja uunia (olen tiiraillut netistä mikro-uuni-systeemiä, mutta taidan odottaa töiden alkua, sillä tehtaan työntekijäkaupasta niitä ehkä saisi pilkkahintaan..). Missä me muuten Viltsun kanssa paistetaan pullia ja makaroonilaatikkoa ? Tuon kaasuliedenkin kanssa on ollut opettelemista, tulee ihan partioajat mieleen lippukunnan vanhalla retkikämpällä kun yrittää vähentää liekin tehoa ilman että se sammuisi ;)

Toinen ongelmallinen kohta tavaroiden kanssa on huoneiden kaapittomuus. Suomessahan asunnoissa on usein sisääniskettyjä kaapistoja vaatehuoneissa, eteisessä jne. Meillä täällä oli kaapit ainoastaan keittiössä. Päätimme kuitenkin olla ostamassa isoja kaappeja minnekään, vaan teimme pienimmästä, ikkunattomasta makuuhuoneesta, todellisen vaatehuoneen/varaston. Nyt se alkaa olla järjestyksessä, ja tuntuu toimivan hyvin, kunhan vaan muistaa vetää oven kiinni ennenkuin päästää vieraita taloon sisälle.