Harmitus - tänään ei ollut kameraa mukana pienellä autoretkellä. Törmäsin nimittäin ihan uudenlaiseen automaattiin pikkutien varrella. En ollut ensin uskoa silmiäni. Aardbeien. Mansikoita automaatista. Kahdella eurolla sai tuoreen litran mansikkarasian, nappia painamalla!

Muistan kun olin ensimmäisen kerran Belgiassa ja näin samanlaisen automaatin, josta sai mukaansa kukkakimppuja. Käytännöllistä, varsinkin joskus sunnuntaisin kun on luvannut mennä sukulaisille kylään mutta unohtanut lahjojen oston kauppojen ollessa vielä auki. En kyllä voi kehua tai haukkua automaattipuskien kuntoa, en ole koskaan lantteja sellaiseen laittanut.

Edellisen Belgian asuinjakson aikana erittäin käytetty kone oli korttelimme leipäautomaatti. Sellainen seisoi lähileipomomme kyljessä, ja usein haimme siitä tuoretta leipää iltasella. Koskaan en sieltä saanut kuivaa känttyä, ja tämä automaatti on kyllä jäänyt positiivisena muistona noilta Leuvenin ajoilta. 

Hollannissahan tämä automaattikulttuuri on viety vielä askeleen pidemmälle. Siellä kaupunkigrillien yhteydessä on automaatteja, joista saa kaikkea upporasvassa keitettyä pikkusyötävää. En tiedä miten nuo teknisesti toimivat, mutta lämmintä ja rapeaa se jokin oli minkä kerran seinästä ostimme koemielessä. Mutta miksi ihmeessä joku ostaa ranskalaisia automaatista, eikä grilliluukulta ?

Mikäköhän on seuraava automaatti mihin täällä törmään ?