Moni kysyy aika ajoin miten erilaista arkea me vietämme nyt Belgiassa, Suomeen verrattuna. Täällä moni asiakin on tosi erilainen kuin Suomessa, sitä itse vain sokeutuu pienille yksityiskohdille ja tottuu nopeasti arjen "omituisuuksiin", sekä negatiivisiin että positiivisiin. Tässä muutama:

1. Työaika. Suomessa tein 40 tunnin työviikkoa, johon kuului puolen tunnin ruokatauko. Kävin töissä jotakuinkin puoli kahdeksasta puoli neljään. Belgiassa työaikani on 39 tuntia, ilman ruokataukoja. Päivät ovat siis pidempiä, ja osasyynä on puolet pidempi työmatka kotoa töihin. Olen usein kotona vasta puoli seitsemältä, jos tiellä on tavallista enemmän ruuhkaa.

2. Ruokaostokset. Suomessa kävimme superhypermarketeissa, joista sai kaiken yhdellä kertaa. Belgiassa sellaisia ei ole edes. Juusto haetaan juustokaupasta, leipä leipomosta (tai automaatista leipomon vierestä), kala kalakaupasta jne. Tiistaisin kylällä on tori, ja joskus haen sieltä tuoreet muonat ennen töihin lähtöä. Aikaa ostoksilla käyntiin menee enemmän mutta maku on kyllä astetta parempi, monessakin tuotteessa.

3. Villen hoito. Suomessa Ville kävi tavallista tarhaa; seitsemästä neljään, maksu oli 200 euron tienoilla kuukaudessa. Täällä Ville käy nyt Yliopiston tarhassa, yhdeksästä puoli kuuteen, maksu 25 euroa päivä.. Syksyllä Ville sitten siirtyy paikalliseen kouluun, siis 3v. vanhana.

4. Pikkukolikot. Täällä ei todellakaan kaikissa paikoissa voi maksaa pankkikortilla. Suomessahan on ihan tavallista höylätä korttia muutaman euronkin kohdalla. Belgiassa lompakossa pitää siis olla aina pikkurahaa mukana. Ja täällä edelleen käytetään 1 ja 2 sentin kolikoita, joten ne kolikot on sitten myös tosi pieniä.