Moni on jo ehtinyt päivittelemään maanantain tapahtumia. Pitää pomolta kyllä kysyä huomenna (jos nyt töihin kykenen... tauti ei nimittäin oikein tokene haluttuun tahtiin) laittoiko hän kontrollilääkärin tarkistukselle perääni, vai onko kaikki tehty automaattiseksi niin että kun työntekijä ilmoittautuu sairaaksi, valmis softa lähettää tiedon kontrollilääkärille, mikäli tietty painoluku (uusi työntekijä, maanantai, pienet lapset, liian paljon sairaspäiviä jne.) ylittää tietyn raja-arvon. Jos kysyn suoraan, niin kai saan suoran vastauksenkin. Sinälläänhän tälläisessä ei ole mitään pahaa, jos kaikki tietävät säännöt, mutta minä en ainakaan ollut kuullut aikaisemmin että jotain tälläistä voisi edes tapahtua. Nick kyllä kertoi, että Belgiassa on laki, joka sallii kontrollikäynnit työnantajan puolelta, muttei hänkään ollut koskaan kuullut oikeasti, että jollekin olisi sellainen tehty.

Kaksi viikkoa sitten työnantajani irtisanoi 160 osa-aikaista työntekijää tehtaalta huonoon taloudelliseen tilanteeseen ja pankkikriisiin vedoten. Itse en saanut osallistua pikakielikurssille samaan syyhyn vedoten. Mutta silti he ajattavat lääkäriä 50 km varmistamaan ettei eräs työntekijä, joka todellakin haluaisi olla töissä,  hyväksikäytä sairaslomapäiviä. Jossain ei nyt logiikka toimi, ei helkutti. Ja sitten vahdotaan työntekijöiden motivaatiosta ja juostavuudesta, mutta ei nähdä omaa nenää pidemmälle. Ääh.

Belgiassa on toinenkin pakollinen kontrolli aina muuton yhtedessä. Paikallinen poliisi käy muuton jälkeen varmistamassa, että kyseisessä osoitteessa asuu rekisteriin ilmoitettu määrä ihmisiä. Kyseessä on kuulemma varotoimi laitonta maahanmuuttoa vastaan, mutta koska viranomaiset eivät voi kohdistaa kontrollia vain tiettyihin kansalaisuuksiin tai kulttuuritaustoihin, niin jokaikinen Belgiassa asuva saa paikallispoliisin vieraaksi - ja joka muuton jälkeen.

Tiedänpähän ainakin mihin verorahani täällä menevät..